Het kinderfestival op 27 mei 2023

Het thema van dit festival, bedacht door Oumar Dieme, het hoofd van de school in Birassou, luidde: 'Tous ensemble pour la santé de notre environnement'  (Samen opkomen voor de gezondheid van ons milieu). Het festival werd weer georganiseerd op de basisschool in Birassou in samenwerking met onze tuinman/bewaker, Abdou Sambou, die een onontbeerlijke schakel is geworden tussen mij en de school. Jammer genoeg kon ikzelf het festival weer niet bijwonen. Het aanhoudende kabaal in de omgeving rondom onze bomentuin, veroorzaakt door het groeiend aantal uitgaansgelegenheden in de wijk Badala, weerhoudt mij er van om nog in onze verblijfshut in de bomentuin te verblijven. Om klanten te trekken wordt er vrijwel elke dag tot laat in de nacht oorverdovende muziek uit enorme 2e hands speakers gedraaid. Ik heb jaren lang hemel en aarde bewogen om een einde te maken aan de geluidsoverlast, maar niets heeft geholpen. Uiteindelijk heb ik het opgegeven en kom ik sindsdien alleen nog tijdens de ramadan naar Abéné.

Want tijdens de ramadan periode is luide muziek taboe.  Dan kan er uiteraard ook geen kinderfestival plaatsvinden, zodat het festival na afloop van de ramadan moet worden georganiseerd, jammer genoeg in mijn afwezigheid.

In  2022 en 2023 heb ik daarom weer de ramadan periode in maart - april afgewacht om naar Abéné af te reizen. In de drie weken dat ik er was in 2023 heb ik het contact met de scholen in Diouloulou en Birassou hernieuwd. Ik zag dat er nu ook bomen waren geplant bij de school in Diouloulou en dat de leerlingen ook daar begonnen waren met een groentetuin. Rondom de school in Birassou zijn de fruitbomen nu volwassen en leveren een aardig inkomen voor de school. De groentetuin is de trots van de leerlingen en de tuinman.


De bomentuin in 2023

Tijdens mijn verblijf zag ik dat het onderhoud van de bomentuin weer veel te wensen overliet. Ik heb de tuinman/bewaker daarover aangesproken en afspraken met hem gemaakt voor het werk in de rest van het jaar. Het werd een duur jaar voor onze stichting. Aan het tuinmanshuis met de gereedschapsschuur moest het een en ander aan onderhoud gebeuren. Veel urgenter was de slechte staat van de verblijfshut, het 'huthuis' waar ik altijd verblijf tijdens mijn werk in ons eco-cultureel centrum. Het golfplaten dak was begonnen te roesten en vertoonde veel zwakke plekken. 

Het dak had het zo'n 25 jaar uitgehouden met zo af en toe wat reparaties, maar moest nu echt helemaal vervangen worden vóór het volgende regenseizoen in de zomer. Voor de planning en financiering van het werk heb ik afspraken gemaakt met een timmerman die al eerder goed werk had verricht.

Vanaf mei kreeg de tuinman/bewaker gezelschap van een Senegalees-Nederlandse vriend die zich weer in Senegal wilde vestigen en graag wil meewerken aan ons eco-culturele project.

Na verloop van tijd liep de samenwerking tussen deze beide medewerkers stuk. Ter afsluiting van onze jarenlange samenwerking hebben we onze tuinman /bewaker geholpen met een klein kapitaaltje voor het starten van zijn eigen bedrijfje in Diouloulou. De leningen die hij daarvoor al eerder had afgesloten bij Eurafrika heb ik kwijtgescholden.

De nieuwe beheerder heeft het beheer en de bewaking van de bomentuin sindsdien op zich genomen. Voor het onderhoud van de omheining, de bomen en de groententuin trekt hij losse medewerkers aan. Voor het leiden van informatieve excursies in onze 'wilde' bomentuin vond ik een leraar bereid die al eerder adviseur was geweest in onze bomenproject.

Omdat ik me langzamerhand terug wil trekken uit ons eco-culturele centrum en het de bedoeling is dat het project uiteindelijk zelfstandig verder zal gaan zonder hulp van buitenaf, heeft Eurafrika geholpen met de aanschaf van een auto om als taxi inkomsten te verwerven voor de voortzetting van de bomentuin en de organisatie van de kinderfestivals.


Audiovisuele voorlichting

Geleidelijk wordt het beter mogelijk om in dit deel van Senegal (de Casamance) onze EURAFRIKAfilmpjes op YouTube te zien.

De films die het meeste worden bekeken zijn die van het kinderfestival 'Arbres et Santé' (Bomen en Gezondheid), die van 'Bijen houden in Senegal', en vooral die van de traditionele maskerdans 'Koumpo in Colomba'.  De diverse films die ik maakte in de afgelopen 25 jaar en op ons EURAFRIKA kanaal op YouTube heb gezet, geven een goed beeld van onze kinderfestivals in de bomentuin en de muziek- en danstradities in de Casamance. Sindsdien zijn deze films duizenden keren bekeken.

Vanwege de technische ontwikkelingen zijn er langzamerhand meer lokale organisaties en groeperingen, veelal geleid door vrouwen, die op internet hun ideeën, projecten en kennis met een ecologische invalshoek kunnen verspreiden. Via het Eurafrika kanaal op Facebook kan ik die informatie weer doorgeven aan mijn volgers, veelal jongeren.





Share by: